Във втория ден на национален траур цяла България скърби, защото изпрати

...
Във втория ден на национален траур цяла България скърби, защото изпрати
Коментари Харесай

България скърби: С траурен камбанен звън погребаха патриарх Неофит

Във втория ден на народен печал цяла  България скърби, тъй като изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит . Той умря на 13 март след дълготрайно боледуване във Военномедицинска академия в София. В днешния печален ден за страната света литургия и опело, отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей, се проведоха  в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". След тях стартира и  траурно литийно шествие в центъра на София,  при което тленните остатъци на патриарха бяха пренесени върху лафет от гаубица , употребен и при погребението на цар Борис III, от катедралния храм до църквата „ Света Неделя ”, където той бе положен. В траурната гала през целия ден участваха гвардейци, военни, всички духовни глави, представителите на властта, посетители и доста миряни. 



В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " тъкмо в 09:30 ч. започна  архиерейска заупокойна света литургия.

" Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си умишлен живот беше правилен на Бога и на своето християнско предопределение. И беше за всички нас пример на всичко това, към което се стремим и ние - примирение и непорочност, състрадание и човеколюие, безкористна обич, самообладание и мъдрост. Ще се обръщаме към неговите упътвания. Ще му подражаваме в живота и делата, и ще следваме неговия образец ", сподели на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

" Нека пазим неговото богато духовно завещание ", добави той.  

Сред присъстващите на литургията бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев,  ръководителят на Народното събрание Росен Желязков , Симеон Сакскобургготски , представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и доста вярващи , пристигнали да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите бе и митрополит Епифаний от православната черква в Украйна . Присъстваха и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Украйна Олеся Илашчук.
 Георги Димитров

 Георги Димитров

 БГНЕС

 БГНЕС
На влизане в патриаршеската катедрала представителите на властта резервираха безмълвие или споделяха единствено няколко думи в памет на духовния ни глава. 

" Няма да не помни неговите думи, че вярата в положителното би трябвало да ни сплотява и крепи като народ . Много уроци имаме да учим от него ", сбит беше президентът Румен   Радев

" На приемливост и на любов посред ни ", това отговори вицепрезидентът Илияна Йотова на въпрос кой е урокът, който би трябвало да научим като народ от патриарх Неофит.  Вицепрезидентът сподели, че патриархът на всеки празник ѝ е изпращал персонално и особено обръщение. „ Пазя тези документи и ще ги вардя цялостен живот “, уточни Йотова. По думите ѝ патриарх Неофит е имал най-топлите и най-благите очи, както и най-всеопрощаващата душа.

Със своята доброта патриархът би трябвало да служи за образец на всички. Това сподели пред публицисти ръководителят на Народното събрание Росен Желязков . „ Ще го помним като безупречен, безукорен свещеник, като труженик за православието и за Българската православна черква и като човек, който призоваваше към единство и обединяване “, съобщи той.
Росен Желязков сподели още, че няма да не помни патриотизма и родолюбието на патриарха, тъй като той е обичал народа и Светата черква.

" Толкова диалози и срещи съм имал с патриарха ", сподели преди медиите Симеон Сакскобургготски , преди да влезе в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. По думите му Неофит е бил обичан патриарх и с подготвеност да сплотява и да разбере другия. „ Жалко, че си отиде толкоз рано “, сподели още Сакскобургготски.
 Георги Димитров

 Георги Димитров
 Георги Димитров
 Георги Димитров
В 11:30 ч. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което стартира в катедралата " Св. Александър Невски "   след архиерейската заупокойна света литургия  в памет на умрелия предстоятел на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ). Опелото беше в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на БПЦ-БП.

След края на опелото стартира и траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", което мина по бул. " Г. С. Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Мария Луиза " и приключи пред митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит  бе положен при гроба на екзарх Йосиф. Самият дядо Неофит е поискал неговият финален дом да бъде точно храмът, в който той служеше като Софийски митрополит и където отслужи първата си света литургия като патриарх. От Светия синод са се съобразили с това предпочитание.

Лафет от гаубица, върху който е бил и ковчегът на Цар Борис Трети, придвижи тленните остатъци на Негово Светейшество.

Шествието бе предвождано от гвардейци, духовни глави, представители на властта и миряни. 
 БГНЕС

 Георги Димитров

 Георги Димитров

 БГНЕС

 БГНЕС

Във вчерашния ден (15 март) с отслужването на трисагий, заупокойна молитва, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски "  започна поклонението пред тленните остатъци на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което продължи през целия ден и до късно вечерта.

Всички православни християни през вчерашния ден можеха да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна черква. В патриаршеската катедрала свещеници от Софийската епархия през целия ден четоха светото Евангелие, а вярващи се редяха в храма и отвън него, с цел да се поклонят пред Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

На 14 март, пък, митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), свещенослужители и миряни  се поклониха пред тленните остатъци на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма " Св. Марина ", в двора на Софийската митрополия.
 БГНЕС

 БГНЕС

 Георги Димитров
Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР